SYDSVENSKAN 27-03-2020: Jonas Jarl - Coronakris eller ej, kulturens proletärer är inte mycket värda


How do you cope as an artist in Corona time?

Do we need to rethink our structural politics?

Read this free article below by Jonas jarl and lets open up this very important debate!


--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---


Foto: Linda Berglund


Tjänstemännens engagemang är ett spel för gallerierna, konstaterar dramatikern och regissören Jonas Jarl när myndigheterna knackar på.När Regionen slog undan benen för kulturarbetarna och tog bort alla sökmöjligheter för den fria kulturen förra året, 2019, var det ett vidrigt virus som slog hårt. Nu när vi nu skulle få chansen att försörja oss och söka projektpengar igen kom nästa virus. För många av oss är det en verklighet som betyder att vi inte längre kan verka som konstnärer, artister och kulturarbetare i Skåne. Våra arbetsvillkor går inte att kalla för arbetsvillkor, det finns inga villkor, bara nedlagda föreställningar och arbetslöshet.

Jag har de senaste dagarna fått påknackning från en rad myndigheter som undrar hur jag klarar mig ekonomiskt under coronakrisen. Påknackningen sker genom frågeformulär via mejl. Det är en lång rad bekymrade tryggt anställda tjänstemän på en lång rad kulturinstitutioner som vill veta hur jag påverkas av viruset, hur min teatergrupp klarar krisen, om vi ser alternativa strategier för att nå ut till publiken när det inte längre är möjligt att spela för publik.

När jag svarat att det ser mörkt ut för de många kulturarbetare som arbetar på projekt, inte har avtal och inte är organiserade enligt gammal sossemodell från början av 1900-talet, inte är med i A-kassa eller annan förlegad form, så trycker jag på sänd. Mitt svar far iväg i ett svart hål. Jag får inte behålla en kopia, kan inte läsa vad jag skrivit. Mitt svar får ett stumt tack av en maskin på kommunen. Inte mer.


Jag inser att kulturens proletärer inte är mycket värda. Det är ett spel för gallerierna när Region Skåne ringer och ber mig förklara hur jag nu kan motivera att få de medel jag sökt för nästa projekt; hur ska du och din teater kunna möta publiken nu då? Ja, vad ska jag svara...

Nästa fråga kommer från Dramatikerförbundet: Vad händer nu Jonas, när dina pjäser inte längre kan spelas för publik?

Ja, vad händer nu? Jag kan stå på händer och lägga upp det på Youtube om ni vill. Göra låtsasteater online (fast då är det väl inte längre teater utan film?).

Jag tror det är dags att vända uppochner på maktpyramiden och fråga makthavarna, de som sitter med höga månadslöner och regerar över de fattiga konstnärernas verk: hur gör Region Skåne för att stötta de drabbade fria kulturarbetarna, den fria scenkonsten, de som inte är tryggt anställda i byråkratins tjänst? Ska ni fortsätta tvinga tusentals skånska kulturarbetare att arbeta på projektbasis? I mina ögon är det en ovärdig hållning gentemot dem som med sin kunskap och mångåriga kompetens berikar skåningarna med kultur. Att få betalt i tre månader och sen febrilt söka medel för nästa projekt och hoppas, hoppas att det finns någon som vill ge stöd är inte en god kulturpolitik.


Ingen politiker, ingen tjänsteman på Region Skåne eller i Malmö stad skulle ställa upp på sådana villkor. Dags att avskaffa projektstöd till kulturen och erkänna den som en verksamhet med utövare av samma kött och blod som alla andra. Det betyder verksamhetsanslag, månadslön och trygga anställningsformer.

Se artikeln på Sydsvenskans hemsida här: https://www.sydsvenskan.se/2020-03-27/coronakris-eller-ej-kulturens-proletarer-ar-inte-mycket

17 visningar0 kommentarer