TIMMARNA+INSTALLT.jpg

Timmarna innan gränsen är ett verk som skapats ur en kollektiv erfarenhet av migration, ett verk som bygger på många enskildas vittnesmål. Vittnesmål som berättar om hur det är att komma utan föräldrar och syskon till det nya landet, vittnesmål som berättar hur det är att ta emot någon som flyr för sitt liv. Det är en pjäs som vill berätta om den erfarenhet som det svenska samhället bär inom sig, men som tenderar att glömmas bort eller förringas i en tid när det inte längre finns en samhällsvilja att ta emot krigets offer. Vi vill porträttera och dramatisera ett samhällsskeende som öppnade dörren för nya svenskar, nya relationer och nya möjligheter.

Timmarna innan gränsen är en communityproduktion som bygger på målgruppens egen medverkan. Genom intervjuer med de som möttes i klassrummen under begreppet Svenska För Invandrare har vi undersökt relationen mellan lärare och elev, mellan det svenska samhällets representant och den som precis vandrat över gränsen. I denna relation ligger en inbyggd dramatik: alla ojämlika relationer bär på upprorets frö, en vilja att frigöra sig. Det gäller barnet som vill stå på egna ben, eleven som vill lämna undervisningssituationen och tas för en jämlik, och det gäller den unga ensamkommande som vill slippa bli omhändertagen. 

Med pjäsen vill vi också lyfta känsliga frågor om den svenska självbilden. Vi vill undersöka relationen mellan SFI-läraren och eleven som ska lära sig svenska. Vad ingår i utbildningsplanen, vad är det som ska läras ut? Vad händer när läraren, i all välmening, gör undervisningen till något mer än grammatiska kunskaper och uttal? Vad händer när läraren vill få eleven att lära sig om den svenska kulturen, om sättet att vara svensk på... är det förknippat med en risk? 

Föreställningen undersöker kontraktet mellan lärare och elev, mellan nyanländ och väletablerad, mellan den som flyr och den som tar emot. 

 

 AV: 
Hadi Muhein Aldeen
Jonas Jarl 

 PÅ SCEN: 

Semir Halilovic
Ebba Dahlberg

Elis Jarl Skute

 MUSIK: 
Elis Jarl Skute

 LJUS OCH FOTOGRAFI: 

Rooz Emad 

 PRODUKTION: 

Johanna Arderup

 

Köp biljett här

 

Föreställningen spelas på REHAB Kultur, Spånehusvägen 83, 214 39 Malmö

Förköp via Kulturcentralen. Biljetter kommer att säljas i dörren i mån av plats. OBS begränsat antal platser!

 

Vi följer folkhälsomyndighetens restriktioner för ett smittsäkert evenemang och håller oss hela tiden uppdaterade om nya regleringar, och vi hoppas att ni också gör det. Tvätta händerna, håll avstånd och om ni uppvisar minsta symptom ber vi er att stanna hemma. 

Föreställningen arrangeras med stöd av Kulturrådet och Region Skåne. 

VAR?

REHAB Kultur, Spånehusvägen 83 Malmö 

NÄR?

2 dec kl.19.00 - GENREP

4 dec kl.19.00 - PREMIÄR

5 dec kl.19.00

6 dec kl.19.00

10 dec kl.19.00

11 dec kl.19.00

12 dec kl.19.00

OBS begränsat antal platser till varje föreställning! Förköp via Kulturcentralen, biljetter säljs i dörren i mån av plats. 

IMG_8984.jpg
IMG_1166.jpg
IMG_0821.jpg