Premiär 27/11: 

TIMMARNA INNAN GRÄNSEN


DEN 27/11 ÄR DET PREMIÄR FÖR SÖDRAS NÄSTA PRODUKTION:

TIMMARNA INNAN GRÄNSEN

Timmarna innan gränsen är ett verk som skapats ur en kollektiv erfarenhet av migration, ett verk som bygger på många enskildas vittnesmål. Vittnesmål som berättar om hur det är att komma utan föräldrar och syskon till det nya landet, vittnesmål som berättar hur det är att ta emot någon som flyr för sitt liv. Det är en pjäs som vill berätta om de erfarenhet som det svenska samhället bär inom sig, men som tenderar att glömmas bort eller förringas i en tid när det inte längre finns en samhällsvilja att ta emot krigets offer. Vi vill porträttera och dramatisera ett samhällsskeende som öppnade dörren för nya svenskar, nya relationer och nya möjligheter.

Genom intervjuer med de som möttes i klassrummen under begreppet Svenska För Invandrare vill vi undersöka relationen mellan lärare och elev, mellan det svenska samhällets representant och den som precis vandrat över gränsen.

Timmarna innan gränsen är en communityproduktion som bygger på målgruppens egen medverkan. Vi vill, tillsammans med unga nyanlända och lärare för SFI, skapa ett verk som undersöker den obalans som finns inbyggd i relationen. Implicit ligger i denna relation en inbyggd dramatik: alla ojämlika relationer bär på upprorets frö, en vilja att frigöra sig. Det gäller barnet som vill stå på egna ben, eleven som vill lämna undervisningssituationen och tas för en jämlik, och det gäller den unga ensamkommande som vill slippa bli omhändertagen. 

Med pjäsen vill vi också lyfta känsliga frågor om den svenska självbilden. Vi vill undersöka relationen mellan SFI-läraren och eleven som ska lära sig svenska. Vad ingår i utbildningsplanen, vad är det som ska läras ut? Vad händer när läraren, i all välmening, gör undervisningen till något mer än grammatiska kunskaper och uttal? Vad händer när läraren vill få eleven att lära sig om den svenska kulturen, om sättet att vara svensk på... är det förknippat med en risk? 

Föreställningen undersöker kontraktet mellan lärare och elev, mellan nyanländ och svensk, mellan över- och underordnad. 

 

På scenen: Klara Koos Ek, Semir Halilovic och Elis Jarl Skute

Manus: Abdul Hadi Husam Muhaideen och Jonas Jarl

Musik: Elis Jarl Skute

Regi: Jonas Jarl

Ljus: Rooz Emad

Produktion: Johanna Arderup

Följ oss i vår arbetsprocess med pjäsen här!

Konstnärlig ledare

JONAS JARL

+46(0)760261288

jonas@sodracommunity.se

Copyright ©2020 Södra Communityteatern

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube